Páginas no assunto:   [1 2] >
Off topic: Pytanie cywilizacyjne...
Autor da sequência: Grzegorz Gryc
Grzegorz Gryc
Grzegorz Gryc  Identity Verified
Local time: 00:17
Francês para Polaco
+ ...
Apr 14, 2012

Hej

Jeśli ktoś mówi, ze globalne "znajdź i zamień" można zrobić w Notepadzie, czy uważacie, że jest inteligentny/kompetentny?

Zdrówkot
GG

[Edited at 2012-04-14 18:00 GMT]

Tomasz Niedbala
Tomasz Niedbala
Polónia
Inglês para Polaco
aaaalllleeee o sooo choooziii...? ;-)) Apr 14, 2012

Hej,
Może nie jestem "w temacie" (raczej rzadko zaglądam ostatnio na forum Proz...)
)
Pozdr.
Tomek

Notatnik:
Menu -> Edycja -> Zamień [Ctrl+H]
Znajdź (np. "g") -> Zamień na (np."XXXX") -> Zamień wszystko

Tekst przed zamianą:
------------------------------------------------------------------------------------
User Thread poster: Grzegorz
... See more
Hej,
)
Pozdr.
Tomek

Notatnik:

Tekst przed zamianą:
------------------------------------------------------------------------------------
User Thread poster: Grzegorz GrycPytanie cywilizacyjne...
Grzegorz Gryc
Poland
Local time: 20:05
(the same as you)
French to Polish
+ ...
19:59
Hej
Jeśli ktoś mówi, ze globalne "znajdź i zamień" można zrobić w Notepadzie, czy uważacie, że jest inteligentny/kompetentny?
Zdrówkot
GG
--------------------------------------------------------------

Tekst po zamianie
-------------------------------------------------------------
User Thread poster: XXXXXrzeXXXXXorz XXXXXrycPytanie cywilizacyjne...
XXXXXrzeXXXXXorz XXXXXryc
Poland
Local time: 20:05
(the same as you)
French to Polish
+ ...
19:59
Hej
Jeśli ktoś mówi, ze XXXXXlobalne "znajdź i zamień" można zrobić w Notepadzie, czy uważacie, że jest inteliXXXXXentny/kompetentny?
Zdrówkot
XXXXXXXXXX
[Edited at 2012-04-14 18:00 XXXXXMT]
------------------------------------------------------------
Collapse

Mateusz Pawłowski
Mateusz Pawłowski
Polónia
Polaco para Inglês
+ ...
A nie można tego zrobić? Apr 15, 2012

Możliwe, że nie do końca rozumiem o co chodzi z"globalnym znajdź i zamień", ale z tego co wiem to można tak zrobić. Myślę, że (o ile mam rację) świadczy to po prostu o jednokrotnym użyciu tej funkcji notepada++.

Jakby, nie orientuję się jak bardzo wymagająca jest to czynność, ale o inteligencji i kompetencji na tej podstawie bym raczej nie wnioskował:)

Piotr Bienkowski
Piotr Bienkowski  Identity Verified
Polónia
Membro (2005)
Inglês para Polaco
+ ...
Definicja? Apr 15, 2012

Grzegorz Gryc wrote:

Hej

Zdrówkot
GG

A jak definiujesz "globalne"?

PB

Grzegorz Gryc
Francês para Polaco
+ ...
Autor do assunto
Prostacko Apr 15, 2012

Piotr Bienkowski wrote:

A jak definiujesz "globalne"

Najbardziej prostacko.
Masz np. bazę TMX z 100 000 czy 500 000 TU i chcesz zamienić np. EN-GB na EN-US, bo np. Trados sobie nie poradzi z takimi wariantami.

Już zupełnie abstrahując od tego, że w starszych Windows Notepad miał granicę chyba 64 kB, więc "od zawsze" był dla mnie synonimem dziadostwa (to ograniczenie znikło od XP i można w nim teraz otwierać pliki ważące setki megabajtów), ale jest tak koszmarnie wolny, że z nudów bym znalazł w sieci coś wielokrotnie szybszego, darmowego i obsługującego wielogigabajtowe pliki...

Nie mówię nawet o podświetlaniu składni, wyrażeniach regularnych czy co.

Zdrówkot
GG

[Edited at 2012-04-15 14:18 GMT]

Karol Kacprzak
Karol Kacprzak  Identity Verified
Polónia
Inglês para Polaco
+ ...
Ale o co chodzi? Apr 15, 2012

Grzegorz Gryc wrote:

Hej

Zdrówkot
GG

Hmm... Raczej nie miałbym mu nic do zarzucenia. Sam bym pewnie użył Notepada++, ale przecież taka opcja w zwykłym istnieje.

Grzegorz Gryc
Francês para Polaco
+ ...
Autor do assunto
Notepad a Notepad++ Apr 15, 2012

Mateusz Pawłowski wrote:

Możliwe, że nie do końca rozumiem o co chodzi z"globalnym znajdź i zamień", ale z tego co wiem to można tak zrobić. Myślę, że (o ile mam rację) świadczy to po prostu o jednokrotnym użyciu tej funkcji notepada++.

Jakby, nie orientuję się jak bardzo wymagająca jest to czynność, ale o inteligencji i kompetencji na tej podstawie bym raczej nie wnioskował:)

O widzisz.
Ty napisałeś z rozpędu Notepad++

On co prawda ma granicę wielkości pliku na pół gigabajta, ale to jest jednak zupełnie inna jakość niż to, co przychodzi z Windows.
Samo otwieranie pliku trwa z pięć razy szybciej...

Zdrówkot
GG

Grzegorz Gryc
Francês para Polaco
+ ...
Autor do assunto
Kwestia pokoleniowa, środowisko czy co? Apr 15, 2012

Karol Kacprzak wrote:

Grzegorz Gryc wrote:

Hmm... Raczej nie miałbym mu nic do zarzucenia. Sam bym pewnie użył Notepada++, ale przecież taka opcja w zwykłym istnieje.

Precyzując, czy moja krańcowa niechęć do windowsianego Notepada jest pokoleniowa, bo przez długie lata on po prostu nie działał na większych plikach, nie obsługiwał sensownie żadnej namiastki kodowania (Unicode wprowadzili chyba w XP, nie pamiętam) i używanie tego, zwłaszcza w środowiskach zbliżonych do programistów, było synonimem jakiegos obciachu i niekumatości?

No to czasami jest jakaś ewidentna niekumatość, np. nie dalej niż tydzień, dwa temu znajoma zeznała, że jej tłumaczka pliki HTML zaczęła tłumaczyć w Notepadzie, chociaż miała Wordfasta...

Zdrówkot
GG

Grzegorz Gryc
Francês para Polaco
+ ...
Autor do assunto
Bez przesady... Apr 15, 2012

Tomasz Niedbala wrote:

)
Pozdr.
Tomek

Notatnik:

Bez przesady, wiem, że to tak działa

Ale mnie intryguje raczej, dlaczego ludzie nie używają o niebo lepszych i często darmowych narzędzi, zwłaszcza dla dużych plików.

Jeśli otwarcie ćwierćgigowego pliku w Notepadzie trwa u mnie z półtorej minuty, a np. EditPad robi to, zanim wymówisz "pyk".

Ten EditPad jest akurat płatny, ale wersja do uzytku domowego jest darmowa i nawet żadnej rejestracji nie wymaga.
Żeby coś takiego znaleźć, wystarczy kilka minut w guglu.

Tzn. czy ludzie są tak leniwi, że im się nie chce poszukać czy po prostu lubią pracować w Notepadzie?

Zdrówkot
GG

Karol Kacprzak
Karol Kacprzak  Identity Verified
Polónia
Inglês para Polaco
+ ...
Niewiedza Apr 15, 2012

Grzegorz Gryc wrote:
Tzn. czy ludzie są tak leniwi, że im się nie chce poszukać czy po prostu lubią pracować w Notepadzie?

Podejrzewam, że nie wiedzą o istnieniu alternatywy. A może ufają, że skoro takie coś dali do Windowsa, to musi być dobre.

Grzegorz Gryc
Francês para Polaco
+ ...
Autor do assunto
Niewiedza niewiedzą... Apr 15, 2012

Karol Kacprzak wrote:

Grzegorz Gryc wrote:

Podejrzewam, że nie wiedzą o istnieniu alternatywy.

Niewiedza niewiedzą, ale naprawdę wystarcza wrzucić w gugla coś tak banalnego jak "freeware notepad" i masz jak na tacy.
Chyba dziś nie można nie wiedzieć, że w sieci są darmowe programy.

A może ufają, że skoro takie coś dali do Windowsa, to musi być dobre.

A to już jest jakieś wytłumaczenie...

Zdrówkot
GG

Andrzej Mierzejewski
Andrzej Mierzejewski  Identity Verified
Polónia
Polaco para Inglês
+ ...
Pytanie cywilizacyjne...??? Apr 15, 2012

Są ludzie, którzy już wiedzą, że istnieje EditPad.
Są ludzie, którzy jeszcze nie wiedzą, że istnieje EditPad.
Mnie dziwi, że są ludzie, którzy jeszcze nie wiedzą, że istnieje wyraz "haubica", bo ja wiem od dawna.
Niedawno moja córka uświadomiła mi, że jest kilka angielskich wyrazów i kilka polskich wyrazów, których nie znałem.
Przypuszczam, że ty też czegoś jeszcze nie wiesz.
Ale mieszać do tego cywilizację?
Sugerowałbym raczej
... See more
Mnie dziwi, że są ludzie, którzy jeszcze nie wiedzą, że istnieje wyraz "haubica", bo ja wiem od dawna.
Niedawno moja córka uświadomiła mi, że jest kilka angielskich wyrazów i kilka polskich wyrazów, których nie znałem.
Sugerowałbym raczej zmieszać w szklance dowolnie dobrane składniki, z lodem albo bez lodu - jak wolisz.

AM

[Zmieniono 2012-04-15 15:28 GMT]
Collapse

Mateusz Pawłowski
Mateusz Pawłowski
Polónia
Polaco para Inglês
+ ...
Potwierdzam słowa AM, Apr 15, 2012

mój ojciec nie potrafi używać AutoCADA tak samo dobrze jak młodsi inżynierowie, ale doświadczeniem bije ich na głowę.

Znam dużo osób, które potrafią szybko pisać syntax do programów statystycznych, a nie potrafią zinterpretować wyników w języku, jak to się mówi, naturalnym.

Ponadto nie należy się denerwować, że ktoś nieco gorzej organizuje sobie pracę. Ja bym nikomu nie mówił, że znam lepsze sposoby na rozwiązanie problemu i utrzymywałbym monopol:)

Grzegorz Gryc
Francês para Polaco
+ ...
Autor do assunto
Ciekawość... Apr 15, 2012

Andrzej Mierzejewski wrote:

Tu nie chodzi o to, czy to jest konkretnie EditPad, Notepad++ czy Ultraedit, tylko że w zasadzie cokolwiek się znajdzie na pierwszych stronach w guglu będzie szybsze i/lub lepsze od tego windowsianego Notepada.
I że ludziom się na te strony nawet nie chce wleźć.

Oczywiście, że nie wiem i sama niewiedza nie jest tu problemem, tylko postawa.
Tłumacz z zasady powinien być ciekawy, a jakiś dość powszechny brak tej ciekawości czy po prostu niechęć do ułatwienia sobie życia i powtarzanie do znudzenia tej samego stereotypu to chyba zastanawiające zjawisko...

Sugerowałbym raczej zmieszać w szklance dowolnie dobrane składniki, z lodem albo bez lodu - jak wolisz.

Chyba się na tym skończy
Idę się przejść...

Zdrówkot
GG

Jaroslaw Michalak
Jaroslaw Michalak  Identity Verified
Polónia
Membro (2004)
Inglês para Polaco
LOCALIZADOR DO WEBSITE
Najlepszy sposób Apr 15, 2012

Grzegorz Gryc wrote:

Niestety, sposób obiektywnie i naukowo uważany za najlepszy oraz najwłaściwszy zajmuje mi zwykle ok. 30 minut: 29 minut na opanowanie składni Perla po raz n-dziesiąty oraz minuta na zamianę...

Páginas no assunto:   [1 2] >

To report site rules violations or get help, contact a site moderator:

Moderador(es) deste fórum
Monika Jakacka Márquez[Call to this topic]

You can also contact site staff by submitting a support request »

Pytanie cywilizacyjne...

Anycount & Translation Office 3000
Translation Office 3000

Translation Office 3000 is an advanced accounting tool for freelance translators and small agencies. TO3000 easily and seamlessly integrates with the business life of professional freelance translators.

More info »
Protemos translation business management system
Create your account in minutes, and start working! 3-month trial for agencies, and free for freelancers!

The system lets you keep client/vendor database, with contacts and rates, manage projects and assign jobs to vendors, issue invoices, track payments, store and manage project files, generate business reports on turnover profit per client/manager etc.

More info »